Judo, zoals in vorige columns reeds werd aangehaald, is meer dan een sport. De beoefening van het Judo is immers zowel een fysieke als een mentale onderneming die als hoger doel heeft om via de verbetering van de eigen persoon de maatschappij te verbeteren. Naast het verbeteren van de sportieve prestaties, werken alle Judokas op hun eigen manier aan het “Jita-Kyoei” of “Welzijn voor iedereen”. Hierbij speelt de rijke Judo-cultuur en etiquette een belangrijke rol.
De meest zichtbare manifestatie van deze cultuur en etiquette is de groet of “Rei” die veelvuldig gebruikt wordt op trainingen en wedstrijden. Deze eenvoudige handeling vormt doorgaans ook de eerste stap die men als nieuweling zet in de wereld van het Judo. Als we de dojo betreden (vooral in Japan dan), ons op de tatami begeven, de les aanvangen of als we aan een oefening of gevecht beginnen, dan groeten we. De groet is een vorm van elementaire beleefdheid die integraal deel uit maakt van de wereld van het Judo en staat los van religieuze waarden of geloofsovertuigingen. Het is dan ook belangrijk dat elke Judoka (en bij uitbreiding ook de ouders) een notie heeft van de betekenis en waarde van deze handeling.
Hoewel de groet aan kinderen (of beginnende Judokas in het algemeen) wordt aangeleerd als een vorm van “Hallo” zeggen of als het Japanse alternatief voor een handdruk, is “Rei” veel meer dan dat. Om te beginnen is het een veiligheidsmaatregel binnen de Judoclub: de groet kan gezien worden als een “mentale schakelaar”.
Wanneer groeten we en wat houdt dat in?
Zoals je ziet is groeten veel meer dan een ceremonieel buiginkje en is het belangrijk om aandacht te besteden aan het groeten. Om af te sluiten moet er nog gezegd worden dat “respect” zeer nauw verbonden is met het groeten. Het groeten is een vorm van “respect tonen” aan elkaar en is zeer typerend voor de Japanse traditie.
Er is geen Judo zonder respect, er is geen Judo zonder “Rei”.
Copyright © 2024 Judoclub Oni Puurs - Alle rechten voorbehouden