Judo is een Olympische sport van japanse origine die in 1882 door Dr. Jigoro Kano werd ontwikkeld uit de verschillende jujutsu stijlen (jujutsu is een verzamelnaam voor ongewapende krijgskunsten) die hij had bestudeerd gedurende zijn leven. Aangezien jujutsu op zijn beurt gegroeid is uit het sumo kan je stellen dat de basis van het judo zelfs terug gaat tot het jaar 720, in overeenstemming met de oudste geschreven vermelding van sumo in de “Nihon Shoki” (geschiedschrijving van Japan, daterend van 720).
Het ontstaan van jujutsu is nauw verbonden met de opkomst (en het verval) van de Samurai klasse die zwaar zijn stempel heeft gedrukt op de Japanse cultuur. De Samurai waren een klasse van elite-militairen die hun gloriedagen kenden tussen de twaalfde en negentiende eeuw. Deze intellectuele krijgers verdiepten zich in het ontwikkelen en verfijnen van een brede waaier aan krijgskunsten.
Naast het ontwikkelen van hoogst efficiënte technieken voor het strijden met zwaarden, speren, bogen etc. ontwikkelden de samurai ook ongewapende gevechtstechnieken die hun nut bewezen op korte (arm-)afstand. De japanners waren zeer actief op dit vlak en als gevolg daarvan ontstonden verschillende stijlen jujutsu die specifiek waren voor specifieke scholen of “Ryu”. Het tijdperk van de samurai kwam echter abrupt op zijn einde met de Meiji Ishin (“Meiji Restauratie”). Wapendracht werd verboden en de Japanse maatschappij onderging een hele transformatie ten gevolge van de Westerse invloeden. Samen met het verval van de Samurai dreigde ook het Jujutsu in een vergeethoek terecht te komen. Gelukkig werd het Jujutsu van de ondergang gered door een zeer enthousiaste jonge Japanner: de jonge Jigoro Kano. Kano was een zeer intelligente jongeman die het zeer goed deed op school, maar die lichamelijk niet kon wedijveren met zijn leeftijdsgenoten. Om zichzelf weerbaarder te maken besloot hij op zijn 17 om les te volgen bij Yanosuke Fukuda, een grootmeester van de Tenjin Shin'yo (jujutsu) school. Enkele jaren later na onderricht onder verschillende andere Jujutsu meesters, besloot hij om de beste elementen van de verschillende jujutsu stijlen te combineren in een nieuwe stijl. Dit was meteen de geboorte van het Judo. Bij de oprichting van zijn eerste school (wat finaal uitgroeide tot de Kodokan) had hij slechts negen leerlingen en een dojo van slechts 12 jo (ongeveer 36 m²).
Kano bleef zijn nieuwe “jutsu”verfijnen en vormde het om tot een “do” die lichamelijke en geestelijke ontwikkeling stimuleert. In 1889 reisde Kano naar Europa om het Judo te introduceren in de westerse wereld en werd lid van het IOC (Internationaal Olympisch Comité). Het heeft echter nog geduurd tot 1964 vooraleer het Judo een plaats kreeg op de Olympische spelen. Judo werd tenslotte als Olympische discipline in 1992 erkend op de Olympische Spelen van Barcelona.
Op de dag van vandaag zijn er 184 landen lid van de Internationale Judo Federatie (IJF) en is de sport in Europa zelfs populairder dan in Japan, ondanks het feit dat de originele Judo-school “Kodokan” nog steeds dé referentie is op het gebied van technisch Judo.
Copyright © 2024 Judoclub Oni Puurs - Alle rechten voorbehouden